Cum sa devii formator/trainer?

formator trainerProfesia de formator sau trainer este fara doar si poate una dintre cele mai frumoase. Este probabil si o recunoastere a unui statut profesional atins in urma unei experiente incontestabile si a unui bagaj de cunostinte complex si actual. Este, prin urmare, locul in care multi dintre noi ne dorim sa fim intr-o anumita etapa a carierei.

Din pacate, atractivitatea activitatii de formare este de cele mai multe ori pusa in balanta cu dificultatea acceptarii candidaturii pentru aceasta arie ocupationala. Sute de cv-uri trimise la sute de firme de formare profesionala, ore pierdute in fata calculatorului cautand oferte, monitorizarea frecventa a oportunitatilor aparute in planurile de formare profesionala dezvoltate pe baza finantarilor europene – toate acestea se dovedesc a fi doar eforturi sustinute fara nici un fel de finalitate.

De ce nimeni nu imi ofera sansa sa fiu formator?

O intrebare care se repeta aproape la fiecare curs acreditat de formator pe care il sustinem. Imi cunosc domeniul si am o experienta vasta, dar totusi de ce nu pot fi trainer?

Iata cateva dintre etapele care pot fi urmate pentru a ajunge formator pe domeniul vizat:

  1. Cerceteaza piata – identifica o nevoie de formare

Cu fiecare secunda, cu fiecare minut, piata muncii se modifica si totodata si nevoile de formare ale oamenilor. Tineti cont de aceste modificari! Sunteti cel mai bun in domeniul vostru de activitate? Identificati nevoia de formare pe acest domeniu. Daca am o experienta vasta in domeniul scrierii de proiecte europene si sunt constient ca sunt putine persoane care pot face asta inseamna ca exista cerere pe piata. Sunt persoane carora eu le pot fi trainer.

  1. Valorifica nevoia de formare! Gaseste cursul potrivit

Pentru a putea identifica cursul care mi se potriveste, trebuie sa evaluez si cerintele concrete pe piata muncii. Sunt persoanele interesate de domeniul fondurilor europene constranse sa detina un certificate recunoscut? Daca da, atunci va trebui sa identific un standard occupational in jurul caruia sa imi proiectez cursul sau, daca nu, pot opta pentru un curs online. Indiferent de forma aleasa, trebuie sa ma asigur ca produsul meu – cursul este cel mai bun de pe piata.

  1. Crede in programul tau de formare si convinge-i pe ceilalti! Alege firma potrivita

Acum a venit momentul sa va inaintati candidatura, insa inainte de asta, nu uitati sa cercetati piata! Faceti-o atent pentru ca identificarea firmei potrivite este fara indoiala un element cheie in atingerea succesului. Apoi inaintati firmei candidatura dumneavoastra. Nu omiteti sa specificati firmei numele programului de formare propus, dar si sa justitificati oportunitatea organizarii acestuia! Doar asa veti avea castig de cauza.

  1. Asumati-va rolul de partener

Trainerul nu este personal auxiliar al firmei de formare! Retineti asta! El este membru activ al echipei si acest lucru trebuie sa se vada. Formatorul este cel mai important element de promovare al cursului! Asumati-va acest rol si fiti parteneri!

Iar daca deja ati parcurs etapele de mai sus cu siguranta sunteti TRAINERI! Si cel mai sigur sunteti chiar formatorii Avangarde Business Academy!